Ylös tunturiin -kirja, Laestadiuksen jalanjäljillä Lapin luonnossa

Myyjä: Reisjärven kr. opisto

30,00

”Siellä humisee ikuisuus.
Siellä aurinko ottaa minut syliinsä kuin äiti.
Kuulen varpujen ja kukkien laulun,
vaivaiskoivun kuiskauksen.”
(Antti Saari)

Tämä kirja tarjoaa polun ylös tunturiin. Polun varrelta löytyy suurikukkaisia kasveja. Niillä on ”koristuksenaan mitä kirkkain väri ja hienoin tyylikkyys”. Näin kuvaa Lars Levi Laestadius arktisen alueen yöttömässä yössä kasvaneita tunturikasveja. Laestadius toimii tässä kirjassa yhtenä matkaoppaana. Kirjaan on liitetty kaikki hänen piirtämänsä kasvikuvat – yhteensä 67 upeaa värikuvaa lähes 200 vuoden takaa.
Laestadius oli aikansa paras tunturikasvien tuntija. Hän käsittelee kirjoituksissaan tasapuolisesti ”viljelyä ja varjelua” pohdiskellen mm. ilmastomuutoksen vaikutuksia. Laestadius sovitti yhteen hengellisen ja tieteellisen ulottuvuuden. Hän ei kuitenkaan halunnut tehdä uskon näkökulmasta tyhjäksi tieteen saavutuksia eikä myöskään päinvastoin. Tiede tutkii ja korjaa itseään – usko ihmettelee ja ihastelee kestävien totuuksien äärellä.
Kirjan kirjoittajat ovat biologeja. Tunturikasvien valokuvia ja kuvauksia syventävät Antti Saaren kasvirunot sekä Laestadiuksen mietteet ja luontokuvaukset, jotka ylenevät runollisuuteen saakka. Laestadius herkistyi löytäessään yhdestä kukasta mitä ihanimman Luojan työn ja totesi, että miellyttävä tunne tulisi vielä paremmaksi, jos voisi vakuuttaa tästä myös toisia. Toivomme tämän kirjan tukevan omalta osaltaan tätä Laestadiuksen toivetta. Lapin luonto on ihmeellinen – antoisaa matkaa ylös tunturiin!

Kirja ilmestyy 10.7.2020

Osasto: